Czy bezpiecznie jest przesyłać dokumenty online?
Czy bezpiecznie jest przesyłać dokumenty online? To zależy od tego, co dzieje się z plikiem po przesłaniu: gdzie jest przechowywany, jak długo i kto ma do niego dostęp. Z tej strony ekranu nie widać nic z tych rzeczy. Dress Docs sprawia, że to pytanie przestaje mieć znaczenie. Zaczernia dokument na Państwa urządzeniu, więc plik nigdy nie jest przesyłany.
Co dzieje się z plikiem
Dokument otwarty w Dress Docs jest odczytywany, wyświetlany, edytowany i eksportowany na urządzeniu. Na żadnym etapie nie jest przesyłany, a do rozpoczęcia pracy nie trzeba zakładać konta.
Domyślnie dokument jest tymczasowy: po zamknięciu lub odświeżeniu strony zostaje usunięty. Jeśli praca trwa kilka dni, można go zapisać w tej przeglądarce na tym urządzeniu, zaszyfrowany hasłem. Nie trafia nigdzie indziej, a funkcja „Usuń wszystko z tego urządzenia” usuwa zapisaną pracę i niszczy jej klucz.
Czy bezpiecznie jest przesyłać dokumenty online? Bezpieczniej ich nie przesyłać
Pliku, który nie został wysłany, nie można skopiować po drodze, przechowywać na cudzym serwerze ani ujawnić w wyniku cudzego wycieku danych. Oryginał zostaje na urządzeniu, obok wyeksportowanej czystej kopii.
Można to sprawdzić samodzielnie
Zaczernić, wyeksportować, zamknąć stronę. Dokument przez cały czas pozostawał na Państwa urządzeniu.